Talli ja tarvike logo
Lylykoskentie 3A
80130, Joensuu
0,00

Lämpökuvaus

Lämpökuvaus kaviokuumetta oireilevan hevosen jalasta
Satulan sopivuuden arviointia ratsastuksen jälkeen lämpökuvan perusteella

Lämpökuvaus - info

Katso valmistautumisohjeet >>

Talliapu tarjoaa hevosten ja talliympäristön lämpökuvausta FLIR-lämpökameralla, jossa lämpötila-alue -20°C – +400 °C asti. Käyttämämme lämpökamera ei sovellu vauhdikkaamman liikkeen tallentamiseen tai kaukaa kuvattuna kameran vaatiman kalibroinnin vuoksi. Still-kuvat sekä ilman tallennusta kameran läpi kohteen tarkkailu antavat parhaan mahdollisen lopputuloksen ja hyödyn kuvauksesta.

Lämpökuvausta voi hyödyntää esimerkiksi satulan tai muiden varusteiden sopivuuden arvioinnissa, ratsastajan istunnan epäkohtien paikantamisessa, liikkumisen epäsymmetrisyyksien havaitsemisessa sekä epämääräisten ontumien tai muiden oireiden aiheuttajien paikantamisen apuna (kuvaus ei koskaan korvaa eläinlääkärin tekemää tutkimusta!). Lämpötilaero kehossa ei aina johdu kivusta, vaan se voi johtua monesta eri asiasta, kuten siitä, että hevonen jännittää sen kohdan lihaksistoa juuri sillä hetkellä. Myös harjaaminen, silittäminen jne jättää hetkeksi lämpöjäljen, joten kuvauksen aikana hevosen ylimääräinen koskettelu kannattaa jättää minimiin.

HUOM! Yritys ei tarjoa eläinlääketieteellisiä palveluita, eikä lämpökameralla tarkkailu korvaa ikinä eläinlääkärin tai muun ammattilaisen tekemää terveystutkimusta. Talli & Tarvike tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden saada lämpökameralla kuvattua materiaalia hevosesta tai muusta kohteesta, sekä asiakkaan on mahdollista olla itse mukana tarkkailemassa kohdetta lämpökameralla. Kuvien, videoiden ja tarkkailun aikana tehtyjen havaintojen analysointi on asiakkaan vastuulla. Asiakas voi toimittaa saamansa materiaalin haluamalleen ammattilaiselle analysoitavaksi, tai hän voi tehdä itse materiaalin ja havaintojen perusteella johtopäätöksiä ja ratkaisuja jatkotoimenpiteistä. Yrittäjä ei ole myöskään satulaseppä tai ammattimainen satulansovittaja, vaan satulan sopivuutta arvioidessa lämpökameralla, on asiakkaalla vastuu saamansa informaation tulkitsemisesta ja sen perusteella tehtävistä päätöksistä. Talli & Tarvike ei siis tarjoa varmoja analyyseja tuottamastaan datasta, vaan tuottaa asiakkaalle raakadataa käytettäväksi ja kuvaaja antaa mielipiteensä kuvamateriaalin tuloksista asiakkaan niin pyytäessä. Kuvaustilanteessa kuvaajan kanssa voi pohtia saatua dataa ja mahdollisia jatkotoimenpiteitä, sekä lisäkuvien ja -tarkkailun tai muiden alojen ammattilaisten palveluiden tarvetta.

Ohjeistus lämpökuvauksen varanneille

Lue tämä infoteksti huolellisesti jos olet varannut ajan lämpökuvaukseen.

Huom! Maksu vain kortilla tai käteisellä käynnin yhteydessä,

Alle 6h ennen varattua lämpökuvausaikaa tehdyistä peruutuksista veloitetaan 100% sovitun käynnin hinnasta, Matkakulut sisältyvät hintoihin 20km säteellä Jns keskustasta, kauemmaksi 0,5e/km 20km ylittävältä osalta.

1. Ennen kuvaajan saapumista

Hevosen olisi hyvä olla sisätiloissa puhdistettuna ja ilman varusteita tai loimia vähintään 15min ennen kuvaajan saapumista (Ellei ole tarkoitus selvittää loimen aiheuttamaa painetta, tällöin loimen olisi hyvä olla päällä ennen kuvaajan saapumista väh.30min, mielellään pidempään, tällöin älä poista loimea ennen kuvausta).

Harjaa hevonen ja puhdista sen kaviot. Tee tämä hyvissä ajoin ennen kuvausta. Hevonen voi odottaa normaalisti karsinassa heiniä syöden kuvausta, tarkkaile ettei se käy makuulleen tai piehtaroi. Mikäli hevonen on märkä, kuivaa se mahdollisimman hyvin ennakkoon ja ota kuivausloimi pois viimeistään 15min ennen kuvausaikaa. 15min odotusaikana älä harjaa, rapsuttele tai muuten koskettele hevosta ellei ole välttämätöntä.

Älä liikuta hevosta tai käytä sitä solariumissa ennen kuvausta!

2. Kuvauksen aikana

Älä koske hevosta sen kiinni pitämisen lisäksi kuvauksen aikana jos se ei ole ehdottoman pakollista. Älä edes sellaisia kohtia hevosesta, joita on jo kuvattu, ellei kuvaaja anna siihen lupaa tai pyydä tunnustelemaan aluetta. Kuvauksessa havaitut poikkeavat ja erikoiset lämpökohdat käydään kyllä viimeistään lopussa kanssasi läpi ja pääset tunnustelemaan näitä alueita lämpökuvien perusteella.

3. Huomioi nämä

Ilmoita kuvausta varatessa mikäli kohteessa ei ole katettua tilaa käytettävissä. Kuvausta ei tehdä vesi- tai lumisateessa ilman turvallista säänsuojaa (ratsastus satulan sopivuutta tarkastaessa toki tehdään normaalisti sateessa jos maneesia ei käytössä). Kuvauksen hinta veloitetaan jos olet kuvausta varatessa jättänyt kertomatta katetun tilan puuttumisen eikä kelin vuoksi kuvausta voi tehdä.

Jos kuvauspäiväksi on ennustettu vesi- tai lumisadetta tai on muuten mahdollista, että hevonen kastuu, on suositeltavaa loimittaa se kuvauspäivän aamuna ulos vedenpitävällä loimella. Märkää hevosta ei ole järkevää kuvata, koska vesi johtaa lämpöä eri tavalla kuin kuiva karva.

Jos asiakas ohjeiden vastaisella toiminnallaan aiheuttaa viivästystä kuvaustilanteeseen, veloitetaan mahdollinen 30min ylittävä lisäaika normaalisti hinnaston mukaisesti.

Erityisohjeet satuloiden sovitukseen

1. Valmistautuminen

Satulan sopivuutta tarkastellessa olisi hyvä saada otettua ns. Alkukuvat ilman satulaa, jonka jälkeen satula voidaan laittaa selkään. Eli älä satuloi hevosta ennen kuvaajan saapumista. Jos on tarkoitus vain tarkastella satulan sopivuutta ilman muiden alueiden kuvausta, voi hevosen varustaa satulaa lukuunottamatta valmiiksi ja kävelyttää halutessaan etukäteen, tärkeintä että ennen kuvaajan saapumista selässä ei ole satulaa, loimea tms ja hevonen on kuiva. Muutoin toimi yllä olevien yleisten ohjeiden mukaisesti.

2. Varusteet

Varaa sekä hevosen että ratsastajan kaikki varusteet ja lisätarvikkeet (geelit, palaromaanin palat, erilaiset satulavyöt, kaikki satulavaihtoehdot jne) helposti saataville ja tarkista ennen kuvaajan saapumista niiden kunto. Muista jalustinhihnat/jalustimet jos kuvattavana on juuri sovitukseen noudettu satula. Jos hevonen pärjää ilman suojia, kannattaa suojat jättää laittamatta mikäli haluat että myös jalkoja tarkastellaan lämpökameralla satulan lisäksi.

Kuvaus tehdään ilman satulahuopaa, vain mahdollinen pädi/romaani satulan alla, mikäli sellaisen kanssa haluat satulan sopivuuden tarkistaa. Jos haluat satulahuovan kuvaukseen, sen olisi hyvä olla mahdollisimman tasaista/sileää materiaalia. Satulan voi kuvata myös useamman kerran jos sopivuutta haluaa arvioida eri romaanien, geelien tai korotuspalojen kera tai hevoselle voi vaihtaa eri satuloita kuvauksen aikana. Kerro aikaa varatessa jos tiedät että haluat kuvaukseen useamman kuin yhden satulan, jotta kuvaaja osaa varata riittävästi aikaa kuvaukselle ja saat samalla hinta-arvion pidemmästä kuvauksesta.

3. Ratsastus

Ratsastusaika on n.5-15min/satula, riippuen mm. siitä, onko hevonen kävelytetty valmiiksi ja kuinka nopeasti ratsastaja saa hevosen liikkumaan rennosti. Paras olisi, että kuvaustilanteessa ratsastaisi hevosen pääasiallinen ratsastaja, jotta samalla on mahdollista arvioida satulan sopivuutta myös ratsastajalle. Ratsastukseen saat lisäohjeita kuvaustilanteessa. Aikaa varatessa hevosen ja ratsastajan osaamistaso, rajoitteet ja käytettävissä olevan ratsastusalueen kunto on hyvä kertoa ennakkoon mikäli näissä on jotain minkä vuoksi tavanomainen ratsastus ei ole mahdollista.

4. Satulan ja hevosen kuvaus

Ratsastuksen jälkeen anna kuvaajan poistaa satula kuvausta varten hevoselta. Jos hevonen ei siedä tätä tuntemattomalta, kerro siitä kuvaajalle ennakkoon, niin saat neuvot kuinka varusteet tulee poistaa oikein. Varusteet poistetaan niin, että kosketetaan vain sellaisia kohtia varusteesta, joiden lämpöjälkeä ei ole tarkoitus tarkastella. Satula lasketaan maahan sen paneeleja kuvatessa, eli varaa mukaan esim ylimääräinen satulahuopa tms minkä päälle satulan voi asettaa turvallisesti etukaari edellä.

Älä koske hevosta kuvattavalta alueelta myöskään varusteiden poiston jälkeen ennen kuin kuvaaja antaa luvan. Selän painelu/karvojen tunnustelu ennen kuvaamista vääristää lämpöjälkeä ja monesti näin tapahtuessa satulalla on ratsastettava uudelleen, mikä lisää kuvausaikaa ja voi johtaa lisämaksulliseen lisäaikaan.

5. Hinta ja kesto

Lämpökuvauksen perushinta 35 euroa sisältää 30min kuvausaikaa kuvaajan kanssa sekä ajan päätyttyä materiaalin läpikäynnin (n.15min). Aika katsotaan alkaneeksi siitä, kun kuvaaja saapuu hevosen luokse sovittuna aikana, vaikka asiakas itse saapuisi myöhässsä tai kuvauksen aloitus viivästyisi muusta syystä kuvaajan saavuttua. Hevosen ratsastus, juoksutus ym toimet jolloin kuvaaja odottaa aktiivisesti kuvaamatta täytyy suorittaa em. ajan puitteissa mikäli haluaa välttyä lisäajasta maksamiselta. Lopullinen hinta määräytyy todellisen käytetyn ajan mukaan hinnaston perusteella. Jos kenttä on kaukana tallista, neuvottele varausta tehdessä kuvaajan kanssa mikä on toimiva järjestely siirtymisten ym suhteen.

Suosittuja kuvauspaketteja, joiden kesto n.30min

1. Satulan sopivuuden arviointi

- Hevosen pintapuolinen ympäritarkastelu kameralla, etenkin selkä ja sään alue ennen ratsastusta
- Odotusaika kun hevonen satuloidaan ja sitä ratsastetaan
- Satulan ja hevosen selän tarkastelu kameralla ratsastuksen jälkeen. Pyydettäessä pintapuolinen jalkojen kuvaus samalla.
(- Mahdollisesti jo käytetystä ajasta riippuen toinen ratsastus odotusaikoineen joko esim. lisätyn romaanin kanssa tai toisella satulalla, joka nopeasti vaihdettavissa, sekä ratsastuksen jälkeen kameralla tarkastelu. Tämän ehtii yleensä tehdä jos hevonen kävellyt alkukävelyt jo ennen kuvaajan saapumista, ja varusteet vaihdettavissa nopeasti. Ensimmäiselle satulalle varattava yleensä enemmän odotusaikaa, seuraavat kuvattavissa nopeammin kun hevonen valmiiksi lämmitelty ratsain)
- Kuvausajan päättymisen jälkeen materiaalin läpikäynti

2. Yleiskuvaus ennen ja jälkeen liikkumisen

- Hevosen kokonaisvaltainen läpitarkastelu kameralla ennen liikkumista
-Poikkeavuuksien, epäsymmetrisyyksien ja muiden huomionarvoisten lämpöjälkien läpikäynti
- Hevosen tarkkailu kameralla juoksutuksen tai taluttaen liikkumisen aikana
- Hevosen kokonaisvaltainen läpitarkastelu kameralla liikkumisen jälkeen
-Poikkeavuuksien, epäsymmetrisyyksien ja muiden huomionarvoisten lämpöjälkien läpikäynti ja vertaaminen ennen liikkumista tehtyihin havaintoihin

3. Tietyn alueen tarkennettu kuvaus

- Sisältö riippuu mitä aluetta kuvataan, suosituin ollut jalkojen alueen kuvaus
- Koko hevosen pintapuolinen ympäritarkastelu, jonka perusteella tarkempi alue monesti valikoituu
- Alueen tarkka kuvaus eri asennoissa ja eri kuvakulmista, puolierojen vertailu ym alueesta riippuen
- Tarvittaessa lyhyt odotusaika varustamiseen
- Tarpeen mukaan liikutus liinassa, taluttaen tai ratsain suuntaa, askellajia ja esim pohjaa vaihtaen samalla kameralla tarkkaillen aluetta
- Alueen kuvaus liikkumisen jälkeen
-Poikkeavuuksien, epäsymmetrisyyksien ja muiden huomionarvoisten lämpöjälkien läpikäynti ja vertaaminen ennen liikkumista tehtyihin havaintoihin

Edellä mainitut "paketit" vain esimerkkejä suosituimmista vaihtoehdoista. Kuvauksen voi toteuttaa toivomallasi tavalla, aikaa varatessa saat arvion riittääkö 30min toivomaasi vai onko todennäköistä että menee lisäajalle. Pidemmästä kuvausajasta pyydä tarjous.
Lämpökuva satulasta ratsastuksen jälkeen.

Tutkimustietoa hevosten lämpökuvauksesta
homeenvelopephone-handsetmap-markerchevron-downarrow-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram